Navnet minnelund på plass i Åsane
ÅPNET: Bjørg Sveinall Øgaard satte den første blomsterbuketten ved minnesmerket.

Publisert 01. juni 2016 av Tor Kristiansen

Bergen har fått sin første «Navnet minnelund» i Åsane. Minnelunden ble åpnet av konstituert kirkeverge Bjørg Sveinall Øgaard.

– Vi vet at dette er etterspurt. Her kan de etterlatte få et gravminne å gå til, men slipper å ta ansvar for stellet. Minnelunden vil være tilgjengelig for alle uavhengig av tro og livssyn, sa Bjørg Sveinall Øgaard da hun åpnet det ved å sette ned den første blomsterbuketten ved minnesmerket.
«Navnet minnelund» er et urnefelt med et felles minnesmerke. Der settes det opp et eget navneskilt for hver av de avdøde. Det er første gang Bergen får en slik minnelund.
Populært
– Trondheim og Asker har hatt navnet minnelund lenge og merket så stor interesse at en kan si det er populært å benytte dem. Vi merker og en interesse her og er glad for å åpne en navnet minnelund nå, sier Inghild Hareide Hansen, gravplassjef i Bergen.
En stor, flat stein er satt opp med en glassplate foran. Det er i gressplenen rundt urnene skal settes ned. Gravplassmyndigheten skal selv sørge for stell av minnelunden, men pårørende kan sette ned avskårne blomster og lys ved det felles minnesmerke.
Håndplukket
– Den vakre grå steinen er håndplukket i Nordhordland. Den er bare 7 centimeter tykk og er plassert i en ramme av rustfritt stål på en sokkel i cortenstål. I glasset har vi forhåndboret plass til å skru opp navneskiltene, forteller landskapsarkitekt Frode Røynesdal i Akasia.
Han har tegnet den vakre minnelunden og lagt til rette for egne plantefelt med bergknapp, lavendel og prydgren i plenen. Fagfolk fra Akasia har tilrettelagt den med ny gressplen, steinheller og beplantning, nøyaktig oppmålt med GPS for å plassere urner og minnesmerke helt nøyaktig.
Navnet minnelund skiller seg fra anonyme graver ved at en har navnet til avdøde på minnesmerket. De pårørende kan også være til stede ved urnenedsettelsen.
Hver urnegrav i den navnete minnelunden er på 50 x 50 centimeter. Det vil koste 3000 kroner å få plass der. Da betales det 1000 kroner for navneskilt og 2000 kroner for rydding og beplantning i 20 år.
Flere kommer
Den første minnelunden i Åsane har plass til 80 urner. Like ved kommer to slike minnelunder til.
– Vi planlegger nå også å legge til rette for en navnet minnelund i Fana og på Årstad nye gravplass ved Møllendal. Vi vil åpne en ny navnet minnelund hvert år de nærmeste årene, opplyser Inghild Hareide Hansen.
Hun synes minnesmerket og området rundt er blitt veldig vakkert og gir Akasias medarbeidere ros for flott innsats.

22. september 2017 | Logg inn | Copyright 2017 Bergen kirkelige fellesråd Powered by Agrando